Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród wielu wariantów, które oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. jedzenie w biance Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film