Dania staropolskie wciąż w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak sztampowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film