Oryginalna włoska kuchnia, innymi słowy co miłują jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować pierwotni Włosi?

Co jest najbardziej specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.

Świetna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w istocie kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić wolno jej ściśle mówiąc długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.